Make your own free website on Tripod.com

                                                                                                                                                                                          

 

        Α Ν Α Π Λ Ο Υ Σ   

 

 Επικαιρότητα

 Άρθρα

 Συνδέσεις

 ΑΝΑΠΛΟΥΣ club

Βιβλίο Επισκεπτών

 Επικοινωνία

 Μεταφραστής

 Καιρός

 LINKS

Λέσχη συζητήσεων

 Downloads

 Συνεργασίες

 

Επισκέπτες online 

 

Χρήσιμα

Στατιστικά 

Βελτιωτικές κινήσεις εξετάζει το ΥΠΕΠΘ για το ολοήμερο σχολείο

Δέκα βελτιωτικές κινήσεις για το ολοήμερο σχολείο μελετά το ΥπΕΠΘ, καθώς παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στη σύνδεση του κανονικού πρωινού προγράμματος με το ολοήμερο και στην κατανομή των δραστηριοτήτων, ενώ διατυπώνεται και αίτημα για επιμήκυνση του ωραρίου ως τις 5 το απόγευμα.

«Ανάσα» σε περισσότερες από 160.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα δίνουν τα 4.073 ολοήμερα σχολεία, τα οποία λειτουργούν για τρίτη συνεχή χρονιά, με τη νέα τους μορφή, συγκεντρώνοντας ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποδοχής μεταξύ των γονέων, των εκπαιδευτικών και των πολιτών γενικότερα.

Ανοίγει τις πόρτες του μετά τις 7 το πρωί και λειτουργεί ως τις 4 μ.μ. Oι μαθητές, μετά τη λήξη του ωρολόγιου προγράμματος, προετοιμάζονται στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά για την επόμενη μέρα, παρακολουθούν ξένη γλώσσα, ενώ συμμετέχουν και σε δραστηριότητες, όπως τα εικαστικά, η μουσική και ο χορός, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Γονείς, μαθητές και δάσκαλοι και ειδικοί εντοπίζουν ορισμένα προβλήματα στην εφαρμογή του θεσμού, που συνδέονται κατ' αρχάς με τις υποδομές, καθώς λείπουν οι αναγκαίοι χώροι για τη σίτιση, ξεκούραση και ψυχαγωγία των μαθητών. Επιπλέον, δεν υπάρχει οργανική σύνδεση μεταξύ του πρωινού προγράμματος και του ολοήμερου, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και επικαλύψεις αντικειμένων. Διαπιστώνεται η ανάγκη επιμόρφωσης των καθηγητών ειδικοτήτων οι οποίοι διδάσκουν σε διαφορετικά σχολεία, ενώ πολλοί μαθητές εξακολουθούν να καταφεύγουν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και εξωσχολική βοήθεια μετά το ολοήμερο. Η σωματική και πνευματική κόπωση των μαθητών μετά τη λήξη του προγράμματος φαίνεται να προβληματίζει επίσης τους γονείς.

20 προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ολοήμερου παρουσίασε χτες, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Κυρίζογλου, στη διάρκεια περιφερειακού επιμορφωτικού σεμιναρίου που οργανώθηκε στη Μονή Λαζαριστών, με τη συμμετοχή 360 διευθυντών και εκπαιδευτικών ολοήμερων δημοτικών σχολείων.

O κ. Κυρίζογλου πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ορθότερη κατανομή των δραστηριοτήτων σε σχέση με το πρωινό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη μέρα, καθώς και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 5 το απόγευμα. Στην εισήγησή του τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των δραστηριοτήτων Φυσικής Αγωγής με ταυτόχρονη αύξηση της προετοιμασίας των μαθημάτων της επόμενης μέρας.

«Υπάρχει το πρόβλημα των υποδομών, που πρέπει να βελτιωθεί, όπως και προβλήματα που συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα σπουδών», δήλωσε στον «Α» ο Αθανάσιος Μηνάς, προϊστάμενος του Δ' τμήματος (ολοήμερα) της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥπΕΠΘ. Πρόσθεσε, δε, ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις και σεμινάρια στελεχών της εκπαίδευσης, όπου κατατίθενται απόψεις και προβληματισμοί. «Για παράδειγμα, χρειάζεται επιμόρφωση των δασκάλων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει, για παράδειγμα, αθλητισμό στο πρωινό και το απογευματινό πρόγραμμα», επισήμανε ο κ. Μηνάς, τονίζοντας ότι διερευνώνται τρόποι για την αποδοτικότερη διδασκαλία της ξένης γλώσσας.

Σύμφωνα με έρευνα γονέων σε σχολεία του Ευόσμου, από τη μέχρι τώρα λειτουργία του ολοήμερου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει λειτουργική σύνδεσή του με τον πρωινό κύκλο. «Το υποχρεωτικό πρόγραμμα που ακολουθείται οδηγεί τα παιδιά σε εξαντλητικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα την αρνητική τους διάθεση για την παραμονή τους στο σχολείο», ανέφερε ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του νομού Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Παλάτος.

Αλλη έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 40 εκπαιδευτικών σε σχολεία των Συκεών από τη σχολική σύμβουλο, διδάκτορα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Κατερίνα Σουσαμίδου - Καραμπέρη, καταδεικνύει την ανάγκη μείωσης των δραστηριοτήτων και αύξησης των ωρών προετοιμασίας για τα μαθήματα.

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

           

 

Σ α ς  π ρ ο τ ε ί ν ο υ μ ε ..

"Εκπαιδευτικό Ταξίδι" σε αρχαιολογικούς χώρους

Τελευταία ενημέρωση : 31-03-2005

copyright © 2001-2005  Tsiatsios Giannis  - anaplous@yahoo.gr


ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 Επισκεφτείτε το Forum

Δωρεάν e-mail

Αποκτήστε "δωρεάν" το δικό σας e-mail

Αποκτήστε το δικό σας e-mail από το ΑΝΑΠΛΟΥΣ χωρίς καμία επιβάρυνση(όνομα@anaplous.zzn.com)

 

Εγγραφή στην mailing list

Greek fontsΕίστε ο επισκέπτης    

 


Προσθέστε τη σελίδα σας

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εφημερίδες σήμερα

Τηλεφωνικός κατάλογος

Οδόραμα

Καιρός

Εκκαθάριση   Φορολογικών Δηλώσεων  

 

Επιλεγμένα  sites

 

 

 


 

 

 

goGreece Member Button

 

 

AddFreeStats.com Free Web Stats in real-time !

Nedstat Basic - Free web site statistics