Θέματα παιδείας         Α Ν Α Π Λ Ο Υ Σ     Θέματα παιδείας

 

Αρχική

Άρθρα

Συνδέσεις

ΑΝΑΠΛΟΥΣ club

Βιβλίο Επισκεπτών

Επικοινωνία

Μεταφραστής

Καιρός

LINKS

Downloads

 

 

 

 

 

Ε π ι κ α ι ρ ό τ η τ α

 Το προφίλ των ελλήνων εκπαιδευτικών       

ΤΟ προφίλ των ελλήνων εκπαιδευτικών σκιαγραφεί δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα (11.11.2003). Η ικανοποίηση της διαμόρφωσης της προσωπικότητας των παιδιών είναι ίσως το βασικότερο κίνητρο που κρατά πολλούς ανθρώπους στην έδρα, παρά το άγχος και την πίεση που προϋποθέτει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Οι χαμηλές αποδοχές και η καθυστέρηση του διορισμού είναι τα βασικότερα προβλήματα των εκπαιδευτικών. Οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, γεγονός που αναγκάζει πολλούς να απευθύνονται στα ιδιωτικά ινστιντούτα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, ενώ η συντρηπτική πλειοψηφία των καθηγητικών σχολών αντιμετωπίζει προβλήματα αδιοριστίας, που εξομαλύνθηκαν κάπως με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Οι μεταθέσεις επίσης ενδέχεται να τους δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον ενός εκπαιδευτικού. Η συμβουλή των παλαιότερων εκπαιδευτικών προς τους νέους είναι να μην επιλέξουν το συγκεκριμένο επάγγελμα με κριτήριο την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αλλά βάσει της διάθεσής τους για καθημερινή επαφή και υποστήριξη των παιδιών.                       Πηγή: edunews.gr

Νέα 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Νοεμβρίου αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί   

Την απόφαση να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Νοεμβρίου πήραν αργά το βράδυ του Σαββάτου κατόπιν πολύωρων διαβουλεύσεων δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου, μετά τις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Κύριαρχο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι να δωθούν αυξήσεις της τάξης του 20% στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών των Πανεπιστημίων, αν και οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή της αποχής τους και επανέρχονται στα διδακτικά τους καθήκοντα από τη Δευτέρα.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Στη Βουλή το ν/σ του υπουργείου Παιδείας για τα δημόσια σχολεία  

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του υπουργείου Παιδείας για τη «Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις», με το οποίο αντιμετωπίζονται θέματα για τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ως προσωρινών αναπληρωτών για το μάθημα της πληροφορικής για τα έτη 2003-2004 και 2004-2005 και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα, ανεξάρτητα από το χρόνο απόκτησής τους.

Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα πρόσληψης ωρομίσθιων, αντί αναπληρωτών, για τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία, εφόσον οι εκπαιδευτικές ανάγκες δεν απαιτούν την πρόσληψη αναπληρωτών με πλήρες διδακτικό ωράριο.

Προβλέπεται, ακόμη, η πρόταξη των εκπαιδευτικών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, τόσο στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, όσο και κατά τις τοποθετήσεις - αποσπάσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.

Τέλος, καθορίζεται η σειρά που θα ακολουθείται από το 2003 και εξής, κατά την τοποθέτηση των διοριζόμενων μονίμων εκπαιδευτικών, προτασσομένων των εγγεγραμμένων στους πίνακες αναπληρωτών για την πλήρωση του 25% των κενών θέσεων.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Επιλογή διευθυντών και προϊστάμενων εκπαίδευσης
Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση επιλογής Περιφερειακών Διευθυντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με αποφάσεις του υπουργού Παιδείας τοποθετήθηκαν 13 Περιφερειακοί Διευθυντές, 204 Διευθυντές Εκπαίδευσης και προϊστάμενοι γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και 220 Διευθυντές Εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Γραφείων, Προϊστάμενοι Γραφείων Φυσικής Αγωγής και Προϊστάμενοι Γραφείων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ολα τα ονόματα βρίσκονται στο αρχείο που μπορείτε να «κατεβάσετε» στον υπολογιστή σας από εδώ.     (Aρχείο Excel σε zip μορφή)


Πώς η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Από τη νέα σχολική χρονιά, μια καινούργια λέξη θα ενσωματωθεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αξιολόγηση. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος γύρω από την αναγκαιότητά της, η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν έχει καθιερώσει ακόμη σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Στα χαρτιά, η αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού των σχολείων τυπικά υφίστατο από το 1997, αφού προβλεπόταν με το νόμο 2525 του Γερ. Αρσένη. Αν και οι ρυθμίσεις εκείνες είχαν φτάσει μέχρι το τελευταίο στάδιο σχεδιασμού τους, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Πέντε χρόνια μετά, ο Π. Ευθυμίου σχεδίασε νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου ανατρέποντας εξ ολοκλήρου αυτό του προκατόχου του. Οι σχετικές ρυθμίσεις, που περιγράφουν σε γενικές γραμμές το νέο σύστημα αξιολόγησης, πέρασαν από τη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο στο νόμο 2986/02.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί το νέο σύστημα εντελώς από του Γ. Αρσένη είναι ότι η αξιολόγηση θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Επίσης το νέο σύστημα δεν θα είναι ελεγκτικό για τον αξιολογούμενο, αλλά σχεδιάστηκε με βάση την αναγκαία παιδαγωγική διάσταση.

Διάλογος

Η υπουργική απόφαση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες για διάλογο στους εκπαιδευτικούς φορείς και θα εφαρμοστεί για τους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν τη νέα σχολική χρονιά. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσεις προϊσταμένων διευθύνσεων, γραφείων και περιφερειαρχών, ενώ έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις για διευθυντές σχολείων. Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη των αιτήσεων για σχολικούς συμβούλους, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κατά προτεραιότητα θα αξιολογηθούν τέσσερις κατηγορίες εκπαιδευτικών:

1. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί.
2. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να καταλάβουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης.
3. Τα στελέχη της εκπαίδευσης.
4. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αξιολογηθούν και όποια άλλη περίπτωση κριθεί αναγκαία.
Κάθε πότε θα γίνεται η αξιολόγηση;

* Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται μέσα σε διάστημα 2 ετών από το διορισμό τους προκειμένου να μονιμοποιηθούν.

* Οι εκπαιδευτικοί που έχουν μέχρι 14 έτη υπηρεσίας θα αξιολογούνται κάθε 3 χρόνια.

* Οι εκπαιδευτικοί που έχουν από 16 μέχρι 26 έτη υπηρεσίας θα αξιολογούνται κάθε 4 χρόνια.

**Οσοι έχουν από 26 μέχρι 35 έτη υηρεσίας, κάθε 5 χρόνια.

* Τα στελέχη της εκπαίδευσης θα αξιολογούνται κάθε 4 χρόνια.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα περνάει από δύο στάδια:

1ο Από το σχολικό σύμβουλο.

2οΑπό το διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Η τελική αποτίμηση της αξιολόγησης θα προκύπτει κατά 70% από το παιδαγωγικό και διδακτικό έργο του εκπαιδευτικού και κατά 30% από το διοικητικό έργο του.

Ο σχολικός σύμβουλος θα έχει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφού αυτός θα κρίνει την παιδαγωγική και διδακτική τους επάρκεια. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας θα αξιολογεί τον εκπαιδευτικό σε σχέση με τη συνέπεια στην άσκηση των καθηκόντων του.

Να δούμε τώρα αναλυτικά τα στάδια της αξιολόγησης και τη μοριοδότηση που προβλέπεται για τους αξιολογούμενους.

Πρώτο στάδιο. Ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από το σχολικό σύμβουλο και βαθμολογείται από 0 μέχρι 50.

Ο σχολικός σύμβουλος στην έκθεσή του λαμβάνει υπόψη: α) την επιστημονική συγκρότηση και δραστηριότητα του αξιολογούμενου, η οποία περιλαμβάνει σπουδές, επιμόρφωση, συγγραφικό έργο και β) τη διδακτική ικανότητα και δραστηριότητα του αξιολογούμενου.

Τα στοιχεία που ο σχολικός σύμβουλος διερευνά προκειμένου να συντάξει την έκθεσή του σε σχέση με την παιδαγωγική επάρκεια του εκπαιδευτικού είναι τα εξής:
1. Σχεδιασμός και δόμηση της διδασκαλίας.
2. Ευελιξία στη διδακτική πράξη (διδακτικές μεθόδους, διαμόρφωση διδακτικού υλικού).
3.Αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου και των μέσων διδασκαλίας.
4. Υιοθέτηση καινοτομιών (πιλοτικά προγράμματα).
5. Σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των εκπαιδευτικών εργασιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
6. Ενεργοποίηση του μαθητή στην παιδαγωγική επικοινωνία, διάλογος και επικοινωνία μαθητών - εκπαιδευτικού.
7. Παιδαγωγικό κλίμα της τάξης.
8. Μέθοδοι αξιολόγησης των μαθητών.

Δεύτερο στάδιο. Ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από το διευθυντή της σχολικής μονάδας και βαθμολογείται από 0 μέχρι 50 μόρια.

Ο διευθυντής στην έκθεσή του λαμβάνει υπόψη:
1. Την ανταπόκριση του εκπαιδευτικού στο παιδαγωγικό-επαγγελματικό έργο του.
2. Την ανάληψη πρωτοβουλιών (σχεδιασμός και οργάνωση δραστηριοτήτων μέσα και έξω από την τάξη).
3. Την παιδαγωγική συμπεριφορά εκπαιδευτικού σε σχέση με τους μαθητές.
4. Τη συνεργασία που έχει με τους συναδέλφους τους, τους μαθητές και τους γονείς.

Ο σχολικός σύμβουλος που θα είναι ο βασικός αξιολογητής του εκπαιδευτικού, προκειμένου να διαμορφώσει αντικειμενικές κρίσεις για τον αξιολογούμενο εκπαιδευτικό θα πρέπει, σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, να κάνει τουλάχιστον τρεις επισκέψεις στη διάρκεια μαθημάτων ή άλλων σχολικών δραστηριοτήτων ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη εικόνα για να συντάξει την έκθεσή του και να βαθμολογήσει τον εκπαιδευτικό.

Ο διευθυντής

Ο σχολικός σύμβουλος, πριν επισκεφθεί το σχολείο όπου διδάσκει ο προς αξιολόγηση εκπαιδευτικός, θα πρέπει να έχει ενημερώσει το διευθυντή του σχολείου, τον ίδιο τον εκπαιδευτικό για το σκοπό της επίσκεψής του και να ορίσουν από κοινού το χρόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Σε ευρύτερο πλαίσιο θα είναι η αξιολόγηση που θα κάνει ο διευθυντής του σχολείου. Αυτή θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχει μέσα στο σχολείο με τον προς αξιολόγηση εκπαιδευτικό.

Εργο του διευθυντή θα είναι να καταγράφει το πώς ασκεί το έργο του ο αξιολογούμενος. Αυτό που τονίζεται ιδιαίτερα είναι ότι η αποτίμηση του διευθυντή πρέπει να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, δίκαιη και τεκμηριωμένη.

[ Αρχή  σελίδας ]


      
                                                                                                              [Αρχή   σελίδας ]

Eως και απόλυση για ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς

Eως και απόλυση για όσους εκπαιδευτικούς αποδειχθούν ανεπαρκείς στα εκπαιδευτικά και διοικητικά τους καθήκοντα προβλέπει ο σχεδιασμός για την Aξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Eπίσης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να μεταταχθεί εάν κριθεί ικανός στα διοικητικά του καθήκοντα αλλά όχι στα εκπαιδευτικά. Σενάρια, πάντως, που είναι μάλλον ακραία, καθώς πριν από αυτά ο εκπαιδευτικός περνά διάφορα στάδια επιμόρφωσης, ώστε να μην ανατραπεί αρνητικά η εργασιακή του κατάσταση.

Eιδικότερα, η διαδικασία Aξιολόγησης του υπουργείου Παιδείας βασίζεται στα ακόλουθα:

Oλοι αξιολογούνται με προτεραιότητα στις κατηγορίες:

Tων εκπαιδευτικών για μονιμοποίηση και υπηρεσιακή εξέλιξη.

Tων ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών που πρόκειται να κριθούν για την κάλυψη στελεχών εκπαίδευσης.

Tων στελεχών εκπαίδευσης.

Tων εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αξιολογηθούν.

Kάθε άλλη περίπτωση, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Oι υπό μονιμοποίηση εκπαιδευτικοί κρίνονται μία φορά την πρώτη διετία, οι εκπαιδευτικοί με υπηρεσία 3 έως 14 χρόνια ανά τριετία και από 15 έως 26 χρόνια ανά τετραετία. Tα στελέχη εκπαίδευσης αξιολογούνται ανά διετία.

Kαθε ένας (εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης) αξιολογείται από δύο ιεραρχικώς ανωτέρους του. Eνδεικτικά, ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από τον σχολικό σύμβουλο και από τον διευθυντή του σχολείου. O σχολικός σύμβουλος κρίνει την επιστημονική συγκρότηση και δραστηριότητά του καθώς και την παιδαγωγική και διδακτική του ικανότητα. Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνεται πληθώρα κριτηρίων, μεταξύ των οποίων η ευελιξία στη διδακτική πράξη, ο σχεδιασμός και η δόμηση της διδασκαλίας, η αξιοποίηση των μέσων διδασκαλίας, η υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων. O διευθυντής αξιολογεί την ανταπόκριση του εκπαιδευτικού στο παιδαγωγικό, οργανωτικό και επαγγελματικό του έργο και τη συνεργασία του με τους μαθητές, τους άλλους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Συνεκτιμάται επίσης η συνέπεια και υπευθυνότητα στην άσκηση των καθηκόντων του (π.χ. συνέπεια στο εργασιακό του ωράριο).

H αξιολόγηση γίνεται με μοριοδότηση από τους δύο ιεραρχικώς προϊσταμένους με ανώτατο όριο τα 100 μόρια, και ο τελικός βαθμός προκύπτει από τον μέσο όρο.

Tο τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως ακολούθως: Eξαιρετικό εάν ο αξιολογηθείς συγκεντρώσει 81 έως 100 μόρια, πολύ καλό (61-80 μόρια), καλό (41-60 μονάδες), ανεπαρκής (21-40 μονάδες), πολύ ανεπαρκής (0-20 μονάδες).

O αξιολογηθείς διατηρεί το δικαίωμα ένστασης.

Tέλος, εάν ο αξιολογούμενος κριθεί ανεπαρκής, επιβάλλεται να περάσει από επιμόρφωση ώστε να βελτιώσει τα κενά του.


Πώς θα διορίζονται οι εκπαιδευτικοί

 

 

Νομοσχέδιο «σκούπα» χαρακτηρίζεται το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αλλάζει το σύστημα διορισμών στο χώρο της εκπαίδευσης από το 2003. Βάσει αυτού, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιούνται κατά 75% από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και κατά 25% από τον πίνακα των αναπληρωτών που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 μήνες προϋπηρεσίας έως το 1998. Όταν ο πίνακας αυτός εξαντληθεί, οι προσλήψεις θα γίνονται από τον πίνακα των αναπληρωτών που θα συντάσσεται κάθε χρόνο, με βάση την προϋπηρεσία τους αλλά και τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ωστόσο για την επόμενη χρονιά, προβλέπεται ότι οι διορισμοί θα πραγματοποιηθούν κατά 90% από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, κατά 10% από την επετηρίδα και αν υπάρξουν κενά, αυτά θα καλυφθούν από τους πίνακες των «16μηνιτών» (κατά 50%), των αναπληρωτών (κατά 25%) και των επιτυχόντων-μη διοριστέων του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (κατά 25%).

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη, καθώς το νομοσχέδιο συνδυάζεται με τη συνολική ανατροπή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνέλευση των προέδρων των συλλόγων των αναπληρωτών.

Βάσει των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, καταργούνται οι μετεγγραφές ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού στα πανεπιστήμια της χώρας από το 2004 καθώς --όπως υπογραμμίζεται από το Υπουργείο Παδείας--, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον τον αριθμό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται βέβαια ότι το μέτρο της κατάργησης των μετεγγραφών θα ισχύσει μετά την πάροδο δύο ετών προκειμένου να ην επηρεαστούν οι φοιτητές που θα έχουν εγγραφεί σε ΑΕΙ του εξωτερικού κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Με την ίδια διάταξη προβλέπεται ότι η κατάταξη των πτυχιούχων ΤΕΙ σε τμήματα πανεπιστημίων θα γίνεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με τις ίδιες διατάξεις όπως αυτές των πτυχιούχων ΑΕΙ και σε ξεχωριστό ποσοστό 5%.

Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου, γίνονται αυστηρότερες οι προϋποθέσεις αναγνώρισης ισοτιμίας πτυχίων Ιατρικής-Οδοντιατρικής, με σταδιακή αύξηση των εξετασμένων μαθημάτων, ενώ διασφαλίζονται ενιαία κριτήρια στη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Το νομοσχέδιο «σκούπα» περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος ήδη έχει γίνει Α.Ε., βάσει των οποίων ο ΟΣΚ μπορεί να μετέχει σε διαγωνισμούς και να αναλαμβάνει έργα που του ανατίθενται στο εξωτερικό. Επίσης, έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» για την εκπόνηση μελετών επίβλεψη έργων και εξοπλισμό ακινήτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ΟΣΚ μπορεί να παραχωρεί στον «Αθήνα 2004» ακίνητα κατά χρήση και με αντάλλαγμα, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσης, καταργείται η ΣΕΛΕΤΕ --συνεπώς και οι δύο σχολές της, ΑΣΕΤΕΜ και ΠΑΤΕΣ-- και  στη θέση της δημιουργείται η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με χαρακτηριστικά ΤΕΙ, δηλαδή στην ουσία δημιουργείται ένα νέο ΤΕΙ. Η σχολή θα χορηγεί πτυχίο που θα δίνει τη δυνατότητα διδασκαλίας στην εκπαίδευση, με την παρακολούθηση επιπλέον προγράμματος. Προκειμένου να μην υπάρξουν κενές θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, δίνεται η δυνατότητα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων να καταλάβουν κενές θέσεις (εάν υπάρξουν) από αυτές που προσφέρονται στους υποψηφίους οι οποίοι κάνουν χρήση του 10%.

Με το πολυνομοσχέδιο οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα είναι ισότιμοι με αυτούς των υπολοίπων πανεπιστημίων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αντιπρυτάνεων σε τρεις. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, τα μέλη του εκπαιδευτικού τους προσωπικού που βρίσκονται σε προσωποπαγείς θέσεις καταλαμβάνουν τακτικές θέσεις που είναι μόνιμες και όχι επί θητεία. Επίσης ορίζεται ότι στο ανοιχτό πανεπιστήμιο είναι δυνατό να καθορίζεται πρόσθετος αριθμός θέσεων που προορίζονται για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ με προσωποπαγή θέση χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο. Ο αριθμός αυτός δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το 10% των παρεχόμενων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Επίσης, με διάταξη καλύπτεται το θέμα της ισοτιμίας των απολυτηρίων τίτλων λυκείου και ΤΕΕ για τους διορισμούς στο Δημόσιο.


Προσλήψεις  Ευρωπαίων   σε  θέσεις  δασκάλων   στην  Ελλάδα

      Από  τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας , Οικονομίας  και Οικονομικών καθώς και τον υφυπουργό Εσωτερικών , κατατέθηκε για  επεξεργασία  στο Συμβούλιο Επικρατείας  σχέδιο Προεδρικού διατάγματος , με το οποίο προβλέπεται ο διορισμός ή η πρόσληψη πολιτών  της Ευρωπαϊκής Ενωσης  σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης .

       Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιτρέπεται ο διορισμός ή η πρόσληψη πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού της δημόσιας ή ιδιωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  στους κλάδους δασκάλων , νηπιαγωγών , αγγλικής γλώσσας , φυσικής αγωγής , μουσικής και καλλιτεχνικών μαθημάτων .

        Οι πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε., οι οποίοι κατέχουν θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν δύνανται να :

·         Αναλαμβάνουν καθήκοντα σχολικών συμβούλων . προϊσταμένων περιφερειακών διευθύνσεων και διευθύνσεων και γραφείων εκπαίδευσης , διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων , προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των περιφερειακών διευθύνσεων .

·         Καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων  των διευθύνσεων ή των τμημάτων που   απαρτίζουν τις διευθύνσεις κοινοτικού πλαισίου στήριξης , παιδείας ομογενών και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής .

·         Αποσπώνται σε εκπαιδευτικές μονάδες και γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού .

      Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Π.Δ. στα μονοθέσια ,διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία τοποθετούνται πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε. μόνο εφόσον είναι χριστιανοί ορθόδοξοι                                                       [ Αρχή σελίδας]


Οι  «αριθμοί   του  αίσχους»  για  τα  παιδιά

      Ένα  στα  τέσσερα  παιδιά   ζει  σήμερα  σε  συνθήκες  φτώχειας , ενώ  ένα  στα  δώδεκα   θα  πεθάνει  πριν  από  τα  πέντε  του  χρόνια  από  αντιμετωπίσιμες  ασθένειες . Τα  στοιχεία   της  έκθεσης  του  ΟΗΕ ,  που   δημοσιοποιήθηκε  εν  όψει  της  διάσκεψης   για  τα  παιδιά , σκιαγραφούν  μια  αρκετά  θλιβερή   εικόνα . Η  έκθεση , βασισμένη  σε  στοιχεία   από  150  κράτη , κυκλοφόρησε  για  πρώτη  φορά  τον  προηγούμενο  Ιούνιο (2001)   και  αναθεωρήθηκε  για  την  επικείμενη  διάσκεψη . Τα  βασικά   στοιχεία  της  έχουν  ως  εξής :

·         Από  τα  132  εκατομμύρια  παιδιά   που  γεννιούνται  κάθε  χρόνο , 10,2  εκατομμύρια  ή  ένα  στα  δώδεκα  θα  πεθάνουν  από  αντιμετωπίσιμες  ασθένειες , όπως  ιλρά , ελονοσία , διάρροια  κ.ά.

·         150  εκατομμύρια  παιδιά   υποφέρουν  από  υποσιτισμό , ο  οποίος   ευθύνεται  σε  μεγάλο   βαθμό  για  την  παιδική  θνησιμότητα.

·         Πάνω  από 120  εκατομμύρια  δεν  θα  πάνε  ποτέ  στο  σχολείο  και  η  πλειονότητα  αυτών  θα  είναι  κορίτσια.

·         Από  τα  2,1  δισεκατομμύρια  παιδιών   του  κόσμου , ένα  στα  τέσσερα  ζει  σε  συνθήκες   εξαθλίωσης  με  λιγότερο   από  ένα  δολάριο   την  ημέρα.

·         Στις  αναπτυσσόμενες  χώρες , ένα   στα  πέντε  παιδιά   μεταξύ  5  και  14  ετών  θα  δουλέψει , ενώ  τα  μισά  από  αυτά  θα  δουλέψουν  με  πλήρες  ωράριο .

       Συμπέρασμα : είναι  σαφές  ότι  τα  παιδιά  του  κόσμου  δεν  έχουν  προτεραιότητα  στην  κατανομή  των  πόρων. Η  υπόσχεση  δεν  τηρήθηκε  και  τώρα  πρέπει   να  γίνουν  επειγόντως  πολύ  περισσότερες  και  σοβαρότερες  προσπάθειες .

                                                                                                                                      [Αρχή    σελίδας]



ΥΠ.Ε.Π.Θ - Γραφείο "Κοινωνία της Πληροφορίας"

ΘΕΜΑ: "Υλοποίηση Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση".

 Στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (ΕΠ "ΚτΠ"), το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρεί, ως Φορέας Υλοποίησης και Τελικός Δικαιούχος, στην υλοποίηση της Πράξης:
 
"Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση", η οποία είναι ενταγμένη στο Μέτρο 1.2 του ?ξονα "Παιδεία και Πολιτισμός" του ΕΠ "ΚτΠ" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.
 
Γενικά Στοιχεία Πληροφόρησης

Η Πράξη αυτή προβλέπει την επιμόρφωση 76.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εγκεκριμένα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ), υπό το συντονισμό και την επίβλεψη σε τοπικό επίπεδο των αντίστοιχων Επιτροπών Επιμόρφωσης (ΕΕ). Οι επιμορφούμενοι, με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, θα αποζημιωθούν για κάλυψη πραγματικών αναγκών, που θα ανακύψουν από το επιμορφωτικό πρόγραμμα  και σχετίζονται με την πρακτική άσκηση στις ΤΠΕ. Η πρώτη φάση της Πράξης θα υλοποιηθεί στη διετία 2002-2003.

Οργάνωση της Πράξης
Οι οργανωτικές, διοικητικές και υποστηρικτικές δομές για την ομαλή υλοποίηση της Πράξης, με δεδομένη την έκτασή της, περιλαμβάνουν:

1. Τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΕΠΘ, το οποίο είναι ο Φορέας Υλοποίησης και Τελικός Δικαιούχος της Πράξης.

2. Την Κεντρική Επιτροπή Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ (ΚΕΕΤΠΕ), η οποία έχει συσταθεί στο ΥπΕΠΘ και θα έχει τη συνολική ευθύνη διοίκησης του έργου, συνεπικουρούμενη, όπου απαιτείται, από Υποεπιτροπές Υποστήριξης (ΥΥ).

3. Τους φορείς επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης της Πράξης με τις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης τους, που είναι:


Παιδαγωγικό Ινστιτούτο:
Α΄ Αθήνας ,Ν. Βοιωτίας ,Ν. Ευβοίας ,Ν. Λάρισας ,Ν. Μαγνησίας ,Ν. Καρδίτσας ,Ν. Τρικάλων ,Ν. Ημαθίας ,Ν. Πιερίας ,Α΄ Θεσσαλονίκης ,Β΄ Θεσσαλονίκης ,Ν. Χαλκιδικής ,Ν. Φλώρινας ,Ν. Γρεβενών ,Ν. Δράμας ,Ν. Καστοριάς ,Ν. Κιλκίς ,Ν. Κοζάνης ,Ν. Πέλλας ,Ν. Σερρών ,Ν. Καβάλας ,Ν. Ξάνθης ,Ν. Ροδόπης ,Ν. Έβρου ,Ν. Δωδεκανήσου ,Ν. Σάμου ,Ν. Χίου ,Ν. Λέσβου ,Ν. Ηρακλείου ,Ν. Λασιθίου ,Ν. Ρεθύμνου και Ν. Χανίων

Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών:
Ν. Αχαΐας ,Ν. Ηλείας ,Ν. Μεσσηνίας ,Ν. Αρκαδίας ,Ν. Λακωνίας ,Ν. Αργολίδος ,Ν. Κορινθίας ,Β' Αθηνών ,Γ' Αθηνών ,Δ' Αθηνών ,Ανατολικής Αττικής ,Δυτικής Αττικής ,Πειραιώς ,Ν. Κυκλάδων ,Ν. Φθιώτιδος ,Ν. Φωκίδος ,Ν. Ευρυτανίας ,Ν. Αιτωλοακαρνανίας ,Ν. Aρτας ,Ν. Πρεβέζης ,Ν. Ιωαννίνων ,Ν. Θεσπρωτίας ,Ν. Κέρκυρας ,Ν. Λευκάδος ,Ν. Κεφαλληνίας και  Ν. Ζακύνθου

Το έργο των ανωτέρω περιλαμβάνει κυρίως:

α) το συντονισμό των Επιτροπών Επιμόρφωσης (ΕΕ),

β) την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για τις ανάγκες της Πράξης  και

γ) τη λειτουργία υποστηρικτικών μηχανισμών (Help Desk).

Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός Υποστηρικτικός Κόμβος, ο οποίος θα ενημερώνεται και θα ανανεώνεται, σύμφωνα με τις ανάγκες της Πράξης, περιλαμβάνοντας ενημερωτικό υλικό τεχνικής και υποστηρικτικής φύσης.


4. Τις Επιτροπές Επιμόρφωσης (ΕΕ), οι οποίες λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο και των οποίων   οι αρμοδιότητες αναφέρονται αναλυτικότερα σε επόμενη παράγραφο του παρόντος.

5. Τους συμμετέχοντες:

α) Τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ), στις εγκαταστάσεις των οποίων θα διεξαχθούν τα προγράμματα επιμόρφωσης. Τα ΚΣΕ περιλαμβάνονται στο σχετικό Μητρώο που έχει καταρτιστεί και θα ενημερώνεται περιοδικά

β) Τους επιμορφωτές, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σχετικό Μητρώο που έχει καταρτιστεί και θα ενημερώνεται περιοδικά,

γ) Τις Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες θα συμβάλλουν, ως προς το σκέλος των αρμοδιοτήτων τους, στην έγκαιρη και απρόσκοπτη διακίνηση σχετικών διοικητικών εγγράφων (Εγκύκλιοι, Υπουργικές Αποφάσεις, έγγραφα της τοπικής ΕΕ, κλπ) προς τις σχολικές μονάδες της περιοχής τους,

δ) Τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους καλούνται να συνεργαστούν με τις ΕΕ, ώστε να διεκπεραιώνεται έγκαιρα τόσο η διαδικασία συμπλήρωσης των αιτήσεων συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο επιμορφωτικό πρόγραμμα, όσο και κάθε απαιτούμενη διαδικασία ενημέρωσης.


6. Μέχρι να τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλες οι υποστηρικτικές δομές της Πράξης, όπως αυτές έχουν σχεδιαστεί, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλήσουν σχετικές πληροφορίες από το διαδίκτυο, στον ηλεκτρονικό τόπο του ΥπΕΠΘ: www.ypepth.gr .
 
Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών της επιμόρφωσης αφορά στην απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων στη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει εισαγωγικές έννοιες της πληροφορικής και βασικά στοιχεία χρήσης προσωπικού Η/Υ, επεξεργαστή κειμένου, υπολογιστικών φύλλων, λογισμικού παρουσίασης, διαδικτύου και επικοινωνιών. Επίσης, αφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της χρήσης προϊόντων εκπαιδευτικού λογισμικού, και της καλλιέργειας του τρίπτυχου γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις (περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο Παράρτημα Α' με τίτλο "Περιεχόμενο προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών").

Σκοπός είναι οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί να εξοικειωθούν με τη χρήση των ΤΠΕ και να αξιοποιήσουν αποδοτικά τις δυνατότητές τους στην αναβάθμιση των διδακτικών μεθόδων, στην αναζήτηση νέων πηγών γνώσης, στην ενεργό συμμετοχή τους σε νέες κοινότητες μάθησης, ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους στον εργασιακό τομέα. Κάθε πρόγραμμα επιμόρφωσης διαρκεί 48 ώρες, οι οποίες κατανέμονται σε 8 εβδομάδες και για τις οποίες απαιτείται  παρακολούθηση δύο τρίωρων κύκλων μαθημάτων την εβδομάδα από κάθε επιμορφούμενο. Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος θα διακινηθεί σε ηλεκτρονική μορφή (CD-ROM) και στις απαιτούμενες ποσότητες προς τις ΕΕ, από τις οποίες θα το παραλαμβάνουν τα ΚΣΕ και θα το διανέμουν στους επιμορφούμενους.
 
Οι Επιτροπές Επιμόρφωσης

Οι Επιτροπές Επιμόρφωσης έχουν την ευθύνη της διαδικασίας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην περιοχή ευθύνης τους. Γενικά οι Επιτροπές Επιμόρφωσης:

α) αναλαμβάνουν την αρχική ενημέρωση και τη συνεχή παροχή πληροφοριών στους εκπαιδευτικούς για τη διαδικασία ένταξής τους στα επιμορφωτικά προγράμματα,

β) εισηγούνται για την οριστικοποίηση του καταλόγου των ΚΣΕ της περιοχής ευθύνης τους,

γ) παρακολουθούν και αξιολογούν τη διεξαγωγή των προγραμμάτων επιμόρφωσης,

δ) ενημερώνουν τους υπευθύνους των ΚΣΕ για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, καθώς και τους Πιστοποιημένους Επιμορφωτές, τους οποίους τα ΚΣΕ θα έχουν επιλέξει από το Μητρώο Επιμορφωτών, σε θέματα που σχετίζονται με τη διδακτική χρήση του επιμορφωτικού υλικού, καθώς και για άλλα συναφή με την επιμόρφωση θέματα, και

ε) παρέχουν στήριξη, υλικό και βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του προγράμματος.


Κάθε επιτροπή έχει πέντε μέλη, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξομειώνεται, ανάλογα με το πλήθος των σχολείων της κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Αντιστοιχεί τουλάχιστον μια Επιτροπή Επιμόρφωσης σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Οι Επιτροπές Επιμόρφωσης θα λειτουργήσουν σε χώρους οι οποίοι θα παραχωρηθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και θα λειτουργήσουν και ως Κέντρα Πληροφόρησης των ενδιαφερομένων. Στις Επιτροπές Επιμόρφωσης θα παραχωρηθεί υπολογιστικός και δικτυακός εξοπλισμός, τηλεπικοινωνιακή υποδομή, καθώς και υποστηρικτικό υλικό (πληροφοριακό υλικό και εκπαιδευτικό λογισμικό).


Το επιμορφωτικό υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στα προγράμματα επιμόρφωσης, θα παραχωρηθεί στις ΕΕ και θα είναι σύμφωνο με το πρόγραμμα σπουδών που έχει ήδη καταρτιστεί από το ΥπΕΠΘ.
 

Πού θα υλοποιηθεί:

Η επιμόρφωση θα υλοποιηθεί στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) που διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο με τον απαιτούμενο υπολογιστικό, δικτυακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Τα ΚΣΕ που έχουν ήδη ενταχθεί στον προκαταρκτικό κατάλογο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν υποβάλει σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πιστοποιηθούν οριστικά και θα ενταχθούν στο σχετικό Μητρώο, μετά από επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν από μέλη των ΕΕ, ώστε να διαπιστωθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις υλοποίησης των κύκλων μαθημάτων στους χώρους τους.

Τα εγκεκριμένα ΚΣΕ επιλέγουν για τα προγράμματα Επιμορφωτές από το Μητρώο Επιμορφωτών, υποβάλλουν στις ΕΕ σχέδια  προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιήσουν και παραλαμβάνουν από τις ΕΕ το επιμορφωτικό υλικό.


Τα τμήματα θα αποτελούνται από 10-15 επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα και με την πιστοποιημένη δυναμικότητα των ΚΣΕ. Τμήματα αποτελούμενα από λιγότερους των 10 ή περισσότερους των 15 επιμορφούμενων δεν θα λειτουργήσουν.
 

Μόλις οριστικοποιηθούν οι περίοδοι επιμόρφωσης και μετά από πρόσκληση των Επιτροπών Επιμόρφωσης, κάθε ΚΣΕ υποβάλλει στην οικεία Επιτροπή Επιμόρφωσης δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης, με το ακριβές ωράριο των προτεινομένων προγραμμάτων επιμόρφωσης κατά την περίοδο αυτή, τα ονόματα των Επιμορφωτών που θα χρησιμοποιήσει για τα παραπάνω προγράμματα, καθώς και άλλες σχετικές λεπτομέρειες. Η επιμόρφωση θα διεξάγεται σε ώρες που οι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν απασχόληση στο σχολείο τους, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η κανονική λειτουργία του σχολείου. Οι ώρες των προγραμμάτων επιμόρφωσης θα πρέπει να είναι κυρίως απογευματινές.


Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται από τις ΕΕ μέσω του Διευθυντή του σχολείου τους για τα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης των ΚΣΕ και, ακολούθως, υποβάλλουν αιτήσεις προς τις ΕΕ, και πάλι μέσω του Διευθυντή του σχολείου  όπου υπηρετούν, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιμόρφωσης. Οι υπηρετούντες στις διοικητικές υπηρεσίες υποβάλλουν αιτήσεις στην ΕΕ της Δ/νσης   Εκπαίδευσης που τους εξυπηρετεί.


Στις αιτήσεις αυτές οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δηλώσουν με σειρά προτίμησης τα προγράμματα στα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν, περιλαμβάνοντας στις αιτήσεις τους μέχρι έξι προτιμήσεις. Κάθε εκπαιδευτικός δηλώνει τις προτιμήσεις του για μία και μόνο Διεύθυνση Εκπαίδευσης της επιλογής του (π.χ. στην οργανική θέση, στον τόπο διαμονής, κλπ). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με τις Επιτροπές Επιμόρφωσης στα Κέντρα Πληροφόρησης ή να επισκέπτονται τον Υποστηρικτικό Κόμβο.

Η κατανομή των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης, βάσει των προτιμήσεων που έχουν εκφράσει στις αιτήσεις τους, γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση. Εάν δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση της πρώτης προτίμησης του εκπαιδευτικού, αυτός τοποθετείται στη δεύτερη, τρίτη κ.ο.κ. προτίμησή του με τη διαδικασία της κλήρωσης.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται από τις ΕΕ για την κατανομή τους στα προγράμματα επιμόρφωσης. Οι εκπαιδευτικοί για τους οποίους δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση καμίας από τις προτιμήσεις τους, κατ' αρχήν θα κατατάσσονται ως επιλαχόντες με το ίδιο σύστημα και, αν τελικά δεν επιλεγούν, θα μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για τις επόμενες περιόδους επιμόρφωσης. Όσοι από τους εκπαιδευτικούς έχουν επιλεγεί για μία περίοδο επιμόρφωσης και, στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος, μετατεθούν σε άλλη εκπαιδευτική περιφέρεια, δεν μεταφέρουν το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα της νέας περιφέρειας, αλλά θα πρέπει (εφόσον το επιθυμούν) να ενταχθούν στη διαδικασία με νέα αίτηση.

Οι περίοδοι επιμόρφωσης θα ανακοινώνονται έγκαιρα προς όλους τους ενδιαφερόμενους και θα περιλαμβάνουν κύκλους επιμόρφωσης διάρκειας 2 μηνών (δηλ. κάθε κύκλος θα έχει συνολική διάρκεια ίση προς τις 8 εβδομάδες του εγκεκριμένου προγράμματος).                      [Αρχή   σελίδας ]
 
Πιστοποίηση

Η διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων και γνώσεων των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ θα υλοποιηθεί στα Κέντρα Πιστοποίησης, τα οποία θα είναι πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα επιλεγούν με ανοικτή διαδικασία.

Οι ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της πιστοποίησης θα προγραμματιστούν σύμφωνα με την αναμενόμενη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης. Ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί να πιστοποιηθεί, θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά αίτηση στον Υποστηρικτικό Κόμβο, επιλέγοντας το Κέντρο Πιστοποίησης, όπου τον ενδιαφέρει να πιστοποιηθεί. Η διαδικασία πιστοποίησης θα διαρκεί 3 ώρες. Κάθε εκπαιδευτικός θα έχει στη διάθεσή του τρεις δυνατότητες συμμετοχής στη διαδικασία πιστοποίησης, οι οποίες θα πρέπει να απέχουν χρονικά μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα.

Στη διαδικασία πιστοποίησης θα προβλεφθεί η δυνατότητα συμμετοχής εκπαιδευτικών χωρίς προηγουμένως να έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης, με δική τους ευθύνη και εφόσον θεωρούν ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες.

Την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της πιστοποίησης έχει το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ).
 
Χρηματοδότηση

Για την ουσιαστική απόδοση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, θεωρείται σκόπιμη η κατοχή από τους επιμορφούμενους προσωπικού υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτούνται από την Πράξη με 590 ευρώ. Η χρηματοδότηση γίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού και η δεύτερη με την πιστοποίησή του. Με την εγγραφή του εκπαιδευτικού σε πρόγραμμα επιμόρφωσης, εκδίδεται από το ΚΣΕ και επικυρώνεται από την ΕΕ βεβαίωση απαραίτητη για την καταβολή του πρώτου μέρους της χρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του επιμορφωτικού προγράμματος, εκδίδεται από το ΚΣΕ βεβαίωση παρακολούθησης, που επικυρώνεται από την ΕΕ, η οποία όμως δε συνιστά έγγραφο πιστοποίησης.
 
Υποχρέωση παρακολούθησης - Παρουσίες

Η παρουσία των επιμορφούμενων διαπιστώνεται με διαδικασία η οποία προβλέπεται από το σύστημα διαχείρισης της Πράξης. Δίνεται στους επιμορφούμενους το δικαίωμα απουσιών έως το 10% των διδακτικών ωρών, δηλαδή το ανώτερο 5 απουσίες, οπότε κατ' ελάχιστο πρέπει να παρακολουθήσουν 43 πλήρεις διδακτικές ώρες.

Μόνο σε περίπτωση ανωτέρας βίας, παρέχεται η δυνατότητα διακοπής της παρακολούθησης, κατόπιν σχετικής αίτησης του επιμορφούμενου, η οποία εξετάζεται από την ΕΕ ως πρωτοβάθμιο όργανο και στη συνέχεια από την ΚΕΕΤΠΕ. Στην περίπτωση αυτή ο επιμορφούμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει πάλι αίτηση παρακολούθησης, χωρίς προφανώς να δικαιούται εκ νέου την πρώτη δόση χρηματοδότησης η οποία θα του έχει ήδη καταβληθεί.
 
?λλες απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας των Επιτροπών Επιμόρφωσης και των ΚΣΕ

Υφίσταται ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας μέλους της ΕΕ και Επιμορφωτή ή υπευθύνου ΚΣΕ,   καθώς και μεταξύ της ιδιότητας υπευθύνου ΚΣΕ και Επιμορφωτή.

Για τα Οικονομικά στοιχεία της πράξης που αφορούν τις ΕΕ και τα ΚΣΕ, θα σταλεί σύντομα νέα εγκύκλιος.

Η παρούσα καταργεί κάθε προηγούμενη σχετική με την πράξη εγκύκλιο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α
 
Περιεχόμενο προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών
 
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφερθούν όλες οι πληροφορίες και γνώσεις που απαιτούνται, ώστε να εξοικειωθούν οι εκπαιδευτικοί και, κατά συνέπεια, να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις βασικές εφαρμογές των ΤΠΕ. Η προσέγγιση των θεμάτων θα γίνεται με αναφορές και συσχέτιση με διάφορα γνωστικά αντικείμενα (Μαθηματικά, Φυσική, Ελληνική Γλώσσα, Κοινωνιολογία, Οικονομία κ.ά). Θα αναφερθούν δραστηριότητες, παραδείγματα και εργασίες από όλο το φάσμα των γνωστικών αντικειμένων των προγραμμάτων σπουδών της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης.

Τίτλος Ενότητας
Περιεχόμενο
Ώρες
Στόχοι

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, χρήση προσωπικού Η/Υ
Δεδομένα και Πληροφορίες
Δομή και λειτουργία του υπολογιστή
Υλικό Υπολογιστή
περιφερειακές μονάδες(άνοιγμα/κλείσιμο Η/Υ, πληκτρολόγιο, ποντίκι, modem, CD/DVD-ROM, δισκέτα, συνδεσμολογία καλωδίων βασικών συσκευών [οθόνης, πληκτρολογίου, ποντικού, modem, κάρτας δικτύου, εκτυπωτή])
Γραφικό Περιβάλλον Εργασίας (χειρισμός παραθύρων, επιφάνεια εργασίας, ημερομηνία και ώρα συστήματος)
Διαχείριση καταλόγων και αρχείων (τοπικά και σε περιβάλλον δικτύου)
Συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων 
Το λογισμικό και οι βασικές κατηγορίες λογισμικού
9 ώρες
Εξοικείωση/χειρισμός Η/Υ
Να είναι ο εκπαιδευτικός σε θέση να αντιμετωπίσει απλά προβλήματα λειτουργίας του Η/Υ  
Γνώση βασικών λειτουργιών του γραφικού περιβάλλοντος εργασίας
Εξοικείωση με την εγκατάσταση/απεγκατάσταση προγραμμάτων
Πολύ καλή γνώση χειρισμού αρχείων και οργάνωσής τους έτσι ώστε ο εκπαιδευτικός να μπορεί να αρχειοθετεί και να οργανώνει τις εργασίες του.
Επεξεργασία κειμένου
Εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας
Μορφοποίηση κειμένου (γραμματοσειρές, παράγραφοι)
Λειτουργίες cut/copy/paste
Επιλογή - Διόρθωση - Αναζήτηση
Χρήση ορθογραφικού ελέγχου
Διαμόρφωση σελίδας
Προεπισκόπηση - Εκτύπωση
Πίνακες, περιγράμματα, σκίαση
Εισαγωγή αντικειμένων (εικόνες και σχεδίαση)
9 ώρες
Να είναι ο εκπαιδευτικός σε θέση να ετοιμάσει/επεξεργαστεί/εκτυπώσει ένα κείμενο, το οποίο να περιέχει πίνακες, εικόνες ή σχεδιαγράμματα, ούτως ώστε να μπορεί:        
Να προετοιμάσει σχέδιο μαθήματος
Να ετοιμάσει φύλλα δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία του μαθήματος στην τάξη
Να ετοιμάσει ασκήσεις ή διαγωνίσματα για τους μαθητές του.
Να συντάσσει αναφορές, καταστάσεις και καταλόγους για διοικητική χρήση στο σχολείο

Υπολογιστικά φύλλα
Εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας
Μορφοποίηση περιεχομένου και εμφάνισης κελιών, γραμμών, στηλών
Λειτουργίες cut/copy/paste
Αντιγραφή-Μετακίνηση-Διαγραφή περιεχομένου κελιών
Τύποι και βασικές συναρτήσεις Διαμόρφωση φύλλου εργασίας
Προεπισκόπηση
Εκτύπωση
Δημιουργία γραφημάτων 9 ώρες
Να είναι ο εκπαιδευτικός σε θέση να ετοιμάσει/επεξεργαστεί/εκτυπώσει ένα φύλλο εργασίας ούτως ώστε να μπορεί:
Να παρακολουθεί και να οργανώνει την αξιολόγηση των μαθητών του και να βγάζει στατιστικά συμπεράσματα.
Οι εκπαιδευτικοί της Β' βάθμιας εκπαίδευσης (κυρίως αυτοί των ειδικοτήτων θετικής κατεύθυνσης) να ετοιμάσουν δραστηριότητες για χρήση στην τάξη (εισαγωγή πειραματικών μετρήσεων, δημιουργία γραφημάτων, στατιστική επεξεργασία δεδομένων).
Λογισμικό παρουσίασης
Εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας
Μορφοποίηση παρουσίασης
Αντιγραφή-Μετακίνηση-Διαγραφή διαφάνειας
Διαμόρφωση διαφάνειας
Προεπισκόπηση
Εκτύπωση
Προβολή παρουσίασης και εφέ προβολής
Εισαγωγή αντικειμένων (εικόνες και σχεδίαση)
3 ώρες
Να είναι ο εκπαιδευτικός σε θέση να ετοιμάσει/επεξεργαστεί/εκτυπώσει/ προβάλει μια παρουσίαση, ούτως ώστε να μπορεί:
Να παρουσιάσει στην τάξη το μάθημά του είτε προβάλλοντας απ' ευθείας την παρουσίαση, είτε μέσω διαφανειών τις  οποίες παράγει από την παρουσίαση
Διαδίκτυο και επικοινωνίες
Δίκτυα Υπολογιστών και διαδίκτυο
Χρήση προγραμμάτων περιήγησης, πρόσβαση σε δικτυακό τόπο
αξιοποίηση της δομής υπερμέσων του Παγκόσμιου Ιστού
Πλοήγηση, ανάκτηση και διαχείριση πληροφοριών
Μηχανές αναζήτησης
Χρήση προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (πεδία μηνύματος, οργάνωση μηνυμάτων, χειρισμός συνημμένων αρχείων)
Προστασία από ιούς 12 ώρες
Χρήση του διαδικτύου ως πηγής εκπαιδευτικού υλικού
Χρήση του διαδικτύου για δραστηριότητες στην τάξη
Χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εκπαιδευτικό ως μέσο επικοινωνίας

Εκπαιδευτικό λογισμικό
Μια πρώτη γνωριμία με εκπαιδευτικό λογισμικό το οποίο είναι διαθέσιμο για όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και τις βαθμίδες εκπαίδευσης
6 ώρες
Να έρθει ο κάθε εκπαιδευτικός σε επαφή με εκπαιδευτικό λογισμικό το οποίο είναι διαθέσιμο για την ειδικότητά του και να γνωρίσει τις δυνατότητες που αυτό του παρέχει, για να βελτιώσει τη μαθησιακή διαδικασία .

                     [  Αρχή  σελίδας ]

 

 

        Αρχική          Άρθρα         Συνδέσεις        Ανάπλους club        Βιβλίο Επισκεπτών            Επικοινωνία

θέματα παιδείας                                  Α ν ά π λ ο υ ς                                    θέματα παιδείας

Nedstat Basic - Free web site statistics