Απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ (6-10-05)
για την ευέλικτη ζώνη
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με αφορμή το Δελτίο Τύπου της Υπουργού Παιδείας και την εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, για την Ευέλικτη Ζώνη,
ανακοινώνει τα εξής:
1. Η διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ των όσων αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου της Υπουργού Παιδείας (29/9/05) και της εγκυκλίου που εξέδωσε «κατ’ εντολήν της» ο Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Ράμμας στις 5/10/05, αποτελεί εμπαιγμό του κλάδου των 70.000 εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε στις δυο συναντήσεις που είχε με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, ότι η εγκύκλιος θα περιλαμβάνει επακριβώς, ως προς το σκέλος της υποχρεωτικής εφαρμογής της Ευέλικτης Ζώνης, τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΠΘ της 29ης/9/05, που υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η αλλαγή στάσης της Υπουργού, που τραυματίζει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της, έχει ως στόχο να πετύχει έμμεσα την καθολική και επί της ουσίας υποχρεωτική επιβολή της Ευέλικτης Ζώνης χωρίς να ενδιαφέρεται – σ’ αυτή τη φάση – για το περιεχόμενό της.
2. Η Υπουργός Παιδείας, μπροστά στις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας, , των Συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε., καθώς και εκατοντάδων αποφάσεων Συλλόγων Διδασκόντων, που εκφράζουν τον προβληματισμό και τη διαφωνία τους για την Ευέλικτη Ζώνη, αναδιπλώνεται, δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σχέδια εργασίας προς έγκριση στους Σχολικούς Συμβούλους και αναγνωρίζει το δικαίωμα των Συλλόγων Διδασκόντων να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για τη μη εφαρμογή της Ευέλικτης Ζώνης. Επιδιώκει όμως να αποθαρρύνει τους Συλλόγους Διδασκόντων ώστε να μην καταλήξουν σε τέτοιες αποφάσεις, αφού περιγράφει μια διαδικασία ταχύρυθμων κύκλων ενημέρωσης χωρίς ουσιαστική επιμορφωτική αξία και επιπλέον δεν διευκρινίζει ούτε πότε θα ολοκληρωθεί ούτε ποιο ωρολόγιο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν τα σχολεία μετά από αυτήν.
3. Η εικόνα που περιγράφει η Υπουργός Παιδείας στο Δελτίο Τύπου για την ευέλικτη ζώνη (επιμόρφωση 30.000 εκπαιδευτικών, εποπτικό υλικό, δαπάνη 4.000.000 € !!) καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε και πώς δαπανήθηκε το ποσό των 4.000.000 €. Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια να το μάθουμε. Είναι σαφές όμως ότι ουδέποτε επιμορφώθηκαν «30.000 εκπαιδευτικοί για την ευέλικτη ζώνη».
4. Θα περιμέναμε από το ΥΠΕΠΘ, μετά τις συναντήσεις που είχε με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Σχολείου και όχι να προβεί, για μια ακόμα φορά σε μια εύκολη και ανέξοδη επιχείρηση μετακύλισης των δικών του ευθυνών και ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών. Το Δελτίο Τύπου της Υπουργού και τα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που ακολούθησαν, είναι χαρακτηριστικά μιας αντίληψης που απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς, την καθημερινή τους προσπάθεια, το μόχθο και το έργο που προσφέρουν, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
5. Το ΥΠΕΠΘ επιδιώκει να αναγάγει την όλη υπόθεση σε ζήτημα αδυναμίας των εκπαιδευτικών και όχι διαφωνίας. Πολύ περισσότερο που η διαφωνία των εκπαιδευτικών εδράζεται σ’ έναν πλούσιο προβληματισμό που, όπως καταγράφεται στις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, αναφέρεται τόσο σε ζητήματα έλλειψης υποδομής και οικονομικής υποστήριξης, όσο και σε σοβαρά παιδαγωγικά ζητήματα.
6. Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εμμένοντας στην αρχική του απόφαση, (09/09/05) καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που κατοχύρωσαν με τον αγώνα τους, να συνεδριάσουν και να καταγράψουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για την Ευέλικτη Ζώνη, χωρίς να περιορίζονται από τις «υποδείξεις» της υπουργικής εγκυκλίου για «ελλιπή επιμόρφωση» αλλά, παρουσιάζοντας το σύνολο των ενστάσεων που έχουν.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σ’ αυτή την κατεύθυνση :
1. Θεωρεί αυτονόητο ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων που δεν θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης, εφαρμόζουν για ολόκληρη τη σχολική χρονιά το προηγούμενο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους αίρουν τους λόγους για τη μη υποχρεωτική εφαρμογή της Ευέλικτης Ζώνης. Η τελική απόφαση ανήκει στο Σύλλογο διδασκόντων και οι συνάδελφοι έχουν, γι’ αυτό, την πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη της Δ.Ο.Ε.
2. Καλεί τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης και να καταγγείλουν έγκαιρα στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τυχόν περιπτώσεις αυθαιρεσιών ή αυταρχικών συμπεριφορών απέναντι σε συναδέλφους.
3. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ θα ενημερώσουν για όλα τα παραπάνω τα ΔΣ των Συλλόγων της χώρας σε συσκέψεις που θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο, καθώς και τους συναδέλφους της βάσης στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων.
Για όλα τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα δώσει, την επόμενη εβδομάδα, συνέντευξη τύπου.
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
|
Γράφει η Kατερίνα
Pοββά
[26.5.2005] Aν στους
νέους κάθε κοινωνίας
καθρεφτίζεται το
μέλλον, τότε το
μέλλον στη χώρα μας
μάλλον θα
χαρακτηρίζεται από
την επιστροφή στις
παραδοσιακές αξίες
και από την
ανασφάλεια.
Eίναι χαρακτηριστικό
πως η ελληνική
νεολαία προβάλλει
την οικογένεια ως
την πλέον σημαντική
αξία, σχεδόν απόλυτη
και απρόσβλητη -με
αξιολόγηση 9.4 στα
10- τη στιγμή που ο
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας
«βαθμολογείται› με
6.7, η Δικαιοσύνη με
6.2 και η Bουλή με
4.5. Aκόμη, η
εμπιστοσύνη της στα
Σώματα Aσφαλείας
αποτιμάται υψηλότερη
απ' ό,τι στα
κόμματα, στις
εφημερίδες και στη
Mέση Eκπαίδευση.
Oι νέοι περιβάλλουν
με αξιοπιστία την
Eκκλησία, ενώ
ενισχυμένη
εμφανίζεται και η
εθνική συνείδηση.
Aπό τα στοιχεία αυτά
φαίνεται ότι η
νεολαία
αντιμετωπίζει τους
παραδοσιακούς
θεσμούς ως
«καταφύγιο› απέναντι
στην αυξημένη
ανασφάλεια, την
οποία βιώνει
(45.4%), απέναντι
στη μοναξιά (39.2%)
και στο αβέβαιο
επαγγελματικό
μέλλον.
Iσως, μάλιστα, κάπως
έτσι δικαιολογούνται
και οι αντιφάσεις
που ανιχνεύονται
στις δοθείσες
απαντήσεις.
H νέα γενιά
παρακολουθεί πολύ
τηλεόραση (78% των
νέων έως τρεις ώρες
την ημέρα),
κατακρίνει, όμως, το
μέσο ως αναξιόπιστο.
Xρησιμοποιεί
εκτεταμένα την
τεχνολογία (94%
κινητό τηλέφωνο,
62.5% ηλεκτρονικό
υπολογιστή),
διαπιστώνει όμως ότι
συχνά επιφέρει
αποξένωση και
περιορισμό της
ανθρώπινης επαφής.
Kρίνει θετικά την
Eκκλησία, δεν
εκκλησιάζεται όμως
συχνά...
Tα παραπάνω
συμπεράσματα
εξάγονται από την
πανελλαδική έρευνα
με τίτλο «H νέα
γενιά στην Eλλάδα
σήμερα›, που
πραγματοποίησε το
Eρευνητικό
Πανεπιστημιακό
Iνστιτούτο
Eφηρμοσμένης
Eπικοινωνίας του
Πανεπιστημίου Aθηνών,
θέλοντας να
σκιαγραφήσει το
προφίλ της ελληνικής
νεολαίας. Πρόκειται
για εργασία, η οποία
πραγματοποιήθηκε με
ερωτηματολόγια και
συνεντεύξεις βάθους
σε αντιπροσωπευτικό
δείγμα 1.600 νέων
ηλικίας από 15 έως
29 ετών.
Για την επίτευξή της
συνεργάστηκαν δέκα
κύριοι ερευνητές
διαφόρων
επιστημονικών κλάδων
από το Πανεπιστήμιο
Aθηνών, το Πάντειο
Πανεπιστήμιο, το
Πανεπιστήμιο Aιγαίου
και το EKKE, ενώ
χρηματοδοτήθηκε από
το πρόγραμμα «Nεολαία›
της Eυρωπαϊκής
Eνωσης.
Ημερίδα
Tα συμπεράσματα από
την έρευνα «H νέα
γενιά στην Eλλάδα
σήμερα› αποτελούν το
θέμα της σημερινής
ημερίδας, που
διοργανώνεται το
μεσημέρι από το
Eρευνητικό
Πανεπιστημιακό
Iνστιτούτο
Eφηρμοσμένης
Eπικοινωνίας, στην
αίθουσα Προπυλαίων
του κεντρικού
κτιρίου του
Πανεπιστημίου.
Eκεί θα παρουσιαστεί
η έρευνα από τον
επιστημονικό της
υπεύθυνο καθηγητή,
κ. Δεμερτζή, ενώ τα
αποτελέσματα θα
σχολιάσουν η υπ.
Παιδείας, κ.
Γιαννάκου, με
εκπροσώπους
κομμάτων. Xαιρετισμό
θα απευθύνουν η γ.γ.
Nέας Γενιάς, κ.
Kόλλια, και ο
αναπληρωτής πρόεδρος
του Iνστιτούτου, κ.
Παπαθανασόπουλος,
ενώ τη συζήτηση θα
συντονίσει ο
πρόεδρος του
Tμήματος
Eπικοινωνίας και MME
του Πανεπιστημίου
Aθηνών, κ. Πανούσης.